Luben van Switches: Waarom en Hoe? - Clickeys.nl

Luben van Switches: Waarom en Hoe?

Luben van Switches: Waarom en Hoe?

Het luben van switches is een grote stap in de mechanische toetsenborden hobby. De vraag is alleen, ben je er klaar voor om een aantal uur te stoppen in het verbeteren van het gevoel en het geluid van jouw switches?

Waarom zou je je switches luben?

Het luben van switches verbetert je toetsenbord op veel verschillende manieren. Het zorgt voor een beter geluid, de soepelst mogelijke typervaring, minder geratel en het kan de tactile bump verminderen. Sommige fabrikanten luben hun switches vanuit de fabriek. Maar meestal doen ze dit niet heel goed. Het is prima voor de normale gebruiker, maar voor mensen die zelf switches hebben gelubed, komt het niet in de buurt.

Gelukkig hoef je je switches niet vaker te luben. Wanneer je hoogwaardige lube gebruikt is één keer luben al genoeg.

Wat heb je nodig?

1. Lube

Welk soort lube je gebruikt verschilt per soort switch. Er zijn drie soorten switches: linear, tactile en clicky.

Voor linear switches raad ik aan om Krytox 205G0 te gebruiken. Dit is wat dikker en zorgt ervoor dat de switch extreem soepel wordt.

Tactile switches kun je luben met Krytox 205G0 of 105. Krytox 105 is een stuk dunner en zorgt ervoor dat de tactile bump het best behouden wordt. Wil je de tactile bump minder aanwezig maken, dan is Krytox 205G0 the way to go.

Clicky switches zou ik persoonlijk niet luben omdat dit ervoor kan zorgen dat de herkenbare "click" gedempt wordt waar je dit soort switches nou juist voor koopt.

2. Modding tools

Een setje modding tools zoals onderstaand is erg handig omdat hier het meeste van wat je nodig hebt, al in zit.

clickeys-nl-modding-tools

Het kwastje wordt gebruikt voor het uitsmeren van de lube. De claw-pick, ofwel switch stem holder, is erg handig voor het vasthouden van de verschillende onderdelen van de switch wanneer je deze wil gaan luben. Een switch puller wordt uiteraard gebruikt om de switches uit een toetsenbord te halen en de keycap puller wordt gebruikt voor het verwijderen van de keycaps.

3. Switch opener

Naast een setje modding tools is een switch opener erg belangrijk! Het is mogelijk om met een schroevendraaier de switches open te krijgen, maar dit kost erg veel moeite en nog veel meer tijd. Onderstaand is een switch opener te zien voor 2 soorten switches. Hiermee zijn vrijwel alle switches te openen.

Clickeys.nl-Switch-Opener

4. Lube station (optioneel)

Een lube station is heel handig om je werkplek georganiseerd en schoon te houden. Het is geheel optioneel om dit aan te schaffen, het luben van switches kan namelijk ook prima zonder een lube station.

Clickeys-Lube-Station

Luben

Een mechanische switch bestaat uit 4 onderdelen. De bottom housing, top housing, spring en stem. In onderstaande afbeelding zijn alle onderdelen uitgelicht zodat je kan zien wat wat is.

Wanneer je al een hot-swappable toetsenbord hebt, zul je een aantal stappen moeten doorlopen om de switches eruit te halen. Heb je de switches los gekocht, dan kun je deze stappen overslaan. Voordat je aan deze stappen begint moet je ervoor zorgen dat je toetsenbord niet meer is ingeplugd.

Keycaps verwijderen

Keycaps verwijder je door de keycap puller om de keycap heen te laten vallen en omhoog te trekken. Dit zou vrij eenvoudig moeten gaan, maar afhankelijk van de switch kan dit ook wat extra kracht kosten.

 

Switches verwijderen

Voor het verwijderen van de switches pak je de switch aan de boven en onderkant vast met de switch puller. Nu kun je de switch rustig uit de socket trekken. Hoeveel kracht hiervoor nodig is, verschilt per switch en per toetsenbord.

Switches luben

Voordat je kan beginnen met luben, moet je de switches openen. Hiervoor gebruiken we de switch opener. In onderstaande afbeelding is een switch te zien op de switch opener. Je zet de switch simpelweg op deze manier op de opener en je duwt het naar beneden. De tabjes klikken nu los en nu zou de switch open moeten zijn. Pas op dat het veertje niet weg schiet!

Na het openen van de switch kun je deze het beste in de lube station plaatsen. Open er zoveel als op de lube station past en ga deze alvast luben. Begin met de bottom housing. Smeer aan de zijkanten waar de stem contact maakt een dun laagje lube en smeer ook de bodem van de bottom housing in met een dun laagje lube zoals in onderstaande afbeeldingen te zien is.

 

Wanneer je net de glinstering kan zien wanneer je de switch in het licht houdt, zit er genoeg lube op. Zie je nog het witte van de lube, dan zit er te veel op en heb je de switch "overlubed" wat ervoor kan zorgen dat deze minder goede feedback geeft.

Hierna kun je de stem luben. Hiervoor is de claw-pick erg handig aangezien de stem best klein is. Smeer alle kanten in met een dun laagje lube en vergeet de uitstekende pootjes niet bij linear switches. Bij een tactile switch kun je de uitstekende pootjes beter niet luben zodat het tactile gevoel intact blijft.

De veertjes, ofwel springs, kun je het makkelijkst luben door ze in een zakje te stoppen en een paar druppels Krytox 105 toe te voegen. Zorg ervoor dat er een beetje lucht in het zakje zit en schud het even heen en weer. Nu zouden de springs allemaal een laagje lube op zich moeten hebben. Je kan ze gewoon met je handen eruit pakken.

Hierna kun je de switches weer in elkaar zetten! Plaats de springs terug in de bottom housing, zet de stem op de spring en plaats de top housing hier boven op. Houdt er rekening mee dat de uitstekende pootjes richting het gouden contact punt in de bottom housing gericht staan. Druk het nu samen en je hoort een "click" wanneer de switch weer dicht zit.

Tot slot

Nadat je dit minimaal 60x hebt gedaan kun je de switches weer terug plaatsen in je toetsenbord en direct het verschil ervaren! Houdt rekening met de positie van de pinnetjes op de switch en de gaatjes in de sockets. Nadat je alle switches terug in je toetsenbord hebt gezet, raad ik je aan om eerst naar key-test te gaan om te testen of alle switches werken. Mocht er een switch niet werken, dan heb je waarschijnlijk een pinnetje scheef geduwd. Dit is geen probleem en is makkelijk te fixen door het pinnetje recht te zetten met een tangetje of iets dergelijks.

Naast het luben van switches zijn er ook andere mods voor je toetsenbord. Hier kun je alles lezen over 5 mods om je mechanische toetsenbord te verbeteren. Mocht je nog vragen hebben over het luben van switches of vragen over andere toetsenbord gerelateerde zaken, join dan zeker de Discord! Er is altijd wel iemand aanwezig om jou verder te helpen.

FAQ

Is GPL 205g0 hetzelfde als Krytox?

Niet perse, wees voorzichtig met verkopers die "GPL 205g0" verkopen zonder de Krytox-branding, omdat het een andere vetsoort met verschillende eigenschappen kan zijn.

Waar kun je Krytox 205 grade 0 krijgen?

Gelukkig kan je 205 grade 0 op meerdere plaatsen online kopen, inclusief hier op Clickeys.nl!

Waarvoor wordt Krytox 205 grade 0 gebruikt?

Het is voornamelijk nuttig voor het luben van switches en stabilizers in mechanische toetsenborden.

Waarom is Krytox GPL 205 Grade 0 duur?

Krytox is een industrieel smeermiddel met toepassingen in medische en lucht- en ruimtevaartindustrieën. Met andere woorden, het is echt hoogwaardig spul.

Welk type lube is 205 grade 0?

Krytox 205g0 is een industrieel PTFE smeermiddel dat in de mechanische toetsenbordgemeenschap wordt gebruikt om switches en stabilizers te luben.

Droogt gpl 205 grade 0 uit?

Nee, Krytox 205 grade 0 droogt niet uit na verloop van tijd (dat zou meerdere jaren, zelfs decennia duren). Onthoud, we hebben het over een industrieel smeermiddel dat wordt gebruikt in intensieve industrieën.

Is 3ml van Krytox 205 grade 0 genoeg?

Ja, met 3ml Krytox 205g0 kun je ongeveer 200-300 switches luben. Gebruik niet te veel Krytox per switch.

Is Krytox 205 grade 0 dik?

Ja, Krytox 205g0 is een dik industrieel smeermiddel voor het luben van switches en stabilizers in mechanische toetsenborden. Voor dunnere opties, probeer Tribosys of Carbon GS1 / GS2 lubricants.

Wat betekent GPL lube?

De "GPL" verwijst naar General Purpose Lubricant. Krytox GPL 205 grade 0 wordt beschouwd als een GPL 205 grade 0 lube omdat het veel toepassingen heeft buiten de mechanische toetsenbord hobby.

Welk merk is Krytox 205 grade 0?

Krytox is een handelsmerk dat eigendom is van het bedrijf Chemours.

Is Krytox een 205 grade 0 vet?

Niet alle Krytox smeermiddelen zijn grade 0.

Producten